Taidekeskus Purnun savusauna

Taidetta ja saunomista Orivedellä

Purnun savusauna | https://www.purnu.fi/

Yksityinen saunavuoro Purnun savusaunassa

Kiuluklubin kesäretkeen 2023 sisältyi käynti Taidekeskus Purnun kesänäyttelyssä. Näyttelyyn tutustumisen jälkeen lähdimme löylyttelemään Purnun savusaunassa. Yleiset saunavuorot oli juuri kesän osalta päättyneet, mutta onneksemme saimme puhuttua saunan lämmityksen klubillemme taideretken oheen, sillä saunominen oli olennainen osa retkemme tarkoitusta.

Savusaunalle saavutaan taidenäyttelystä lyhyttä kaunista polkua pitkin kohti järven rantaa. Juuri ennen saunaa on näkösuojaksi rakennettu riukuaita, hyvä järjestely saunarauhan takaamiseksi, koska sauna on aivan näyttelyalueen yhteydessä. Saunan vieressä on myös grillipaikka pöytineen ja tuoleineen.

Lempeät löylyt

Vettä kiukaalle laittaessamme totesimme savusaunan kuuluvan löylyjen puolesta huippuluokkaan. Löylyt olivat hyvät, lempeät saunomisen alusta alkaen. Kiuas ei “sylje” löylyä mihinkään kohtaan, vaan löyly kulkee tasaisesti läpi koko saunan. Toki huomiona, että kiuas “uupui” hieman aikaisin, johtuen varmaankin normaalia lyhyemmästä lämmitysajasta.

Kiuasta on pudotettu hieman alas lattiapinnasta, joka ansiosta jalatkin pysyvät paremmin löylyssä. Lauteille mahtuu mukavasti kuusi miestä. Lauteet ovat syvät, tästä johtuen on jalkalaude on jäänyt kapeaksi ja kulku kiukaasta erottavan kaiteen vierestä lauteiden perälle ja sieltä pois, vaatiin siirtyilyä, eikä isolla joukolla voi sanoa olevan kovin sujuvaa. Jalkalauteellekin mahtuu kuitenkin istumaan kiukaan vierelle, ja siinä onkin oiva paikka nauttia “lasten löylyistä”.

Kiukaan yläpintaan on upotettu rautapata, ei ehkä ole paras ratkaisu nykypäivään. Saunalla on kuitenkin sähköllä kuumeneva vesi, joten pata vie turhaan kivitilaa ja näin ollen lyhentää löylyaikaa. Kuuman veden käytön löylyvetenä olemme huomanneet onnettomuusriskiksi.

Saunasta on iso, jopa puhdas, ikkuna josta upea näkymä järvelle, tosin vain jos istuu jalkalauteella.

Katettu peseytymistila järvinäköalalla

Saunarakennuksen yhteydessä on katettu peseytymis- ja pukeutumistila, jossa seinillä koukut vaatteille ja järven puolenen seinä on auki, Tilan keskellä on tiilistä kyhätty hiilikaukalo, johon saunan lämmityksestä jääneet kuumat hiilet oli kasattu, mikä parhaimmillaan lämmittää mukavasti. Tilan lattia, kuten saunankin, on peukalonpään kokoista pyöreää kiveä, mikä ei jaloissa kaikkien mielestä tuntunut mukavalta, mutta lattialla olevat räsymatot, teki liikkumisesta osittain mukavampaa. Tässä samaisessa tilassa vaatteineen on tarkoitus myös peseytyä. Hiilikaukalon vierestä löytyy iso saavi kuumaa vettä ja toisella puolella kylmävesi saavi. Pesuvateja ei kuitenkaan näkynyt. Saippuaa ja shampoota oli tarjolla talon puolesta. Ehkä yleisvaikutelmana oli että vaikka tila oli varsin tunnelmallinen, oli siihen kasattu jo ehkä liikaakin toimintoja.

Vierailulle kannattaa mukaan “croksit” tai vastaavat “saunakengät”, vaatteet mahdollisesti riisua kassiin ja siirtää ne saunan terassille, jotta eivät kastu.

Edellä mainitut asiat ovat pieniä, paljon savusaunoja kokeneiden klubilaisiemme, huomioita jotka eivät kuitenkaan pääse pilaamaan kokonaisuuden kauneutta ja hyvää tunnelmaa.

Suositeltava kulttuurikohde

Purnu on taiteesta ja kulttuurista kiinnostuneelle maakuntamatkaajalle ehdoton tutustumispaikka. Hienoa myös, että kesänäyttelyn yhteydessä on sauna ja yleiset saunavuorot, jossa on mahdollista turista näyttelystä ja tutustua uusiin ihmisiin.


Lisätietoa Purnusta ja heidän kesänäyttelyistään:
https://purnu.fi/


 

Vierailun ajankohta

11.8.2023

Saunapaikan tyyppi

Yleinen/vuokrattava

Saunojen ja kiukaan tyyppi

Kertalämmitteinen

Lyhyesti Purnusta:

Purnu, monelle Oriveden ohi kulkevalle piilotettu helmi, sijaitsee kauniilla paikalla Mustasaaren niemessä Koljonselällä.

Näyttelytoiminta on alkanut Purnussa jo vuonna 1967, Aimo Tukiaisen 50 vuotisjuhlien yhteydessä. 1994 alkaen toimintaa on pyörittänyt Aimo Tukiaisen Purnu Säätiö.

Seitsemän näyttelytilan ja sekä kevyesti japanilaista puutarhaakin henkivän kokonaisuuden saa haltuun parhaiten oppaan avustuksella. Kierros onnistuu varmasti myös käsiohjelman avulla, mutta meillä oli opastettu kierros ja siihen olimme tyytyväisiä.

Näyttelyyn on saatu pienelle maakuntapaikalle poikkeuksellisen tasokasta taidetta.

Perustajansa, kuvanveistäjä, professori Aimo Tukiainen (1917-1996) kuuluu Suomen modernin kuvanveistotaiteen merkittävimpiin edustajiin. Hänen laaja ja monipuolinen tuotantonsa koostuu suuresta määrästä monumentaaliteoksia, lähes sadasta muotokuvasta ja mitalista sekä lukuisista pienoisveistoksista. Purnun pysyvässä näyttelyssä on esillä häne luonnoksia ja kehitelmiä varsinaisista teoksista, kuten Mannerheimin ratsastaja patsaasta, Kekkosen muotokuvasta, Porin sankaripatsaasta, Virvatulista Tampereella ja Orivarsasta Orivedellä.

Kesänäyttelyn 2023 taiteilijoita olivat Petri Ala-Maunus, Terhi Heino, Sanna Kannisto, Sakari Kannosto, Tuomas A. Laitinen, Siina Levonoja, Ninni Luhtasaari, Pink Twins, Jenni Rope, Elina Ruohonen, Sirpa Särkijärvi ja Sini Villi. Näyttely oli virkistävä ja mieltä avaava kokemus.

Purnussa on myös pieni, viehättävä kahvila. Kahvilassa virkistymme ja keskustelimme näyttelyn herättämistä ajatuksista.

Kuvia

Edellinen
Edellinen

Eskolan lomamökit

Seuraava
Seuraava

Hauhon Iloranta-maatilamatkailu